Danskerne føler sig ikke religiøse nok til menighedsrådet

En ny undersøgelse viser, at danskerne ikke føler sig religiøse nok til at gå ind i menighedsrådsarbejdet. Manglen på religiøs selvtillid ærgrer kirkeministeren, der ikke mener, man kan være for lidt religiøs til at sidde i et menighedsråd.

Den 8. november i år skal omkring 13.000 menighedsrådsmedlemmer fra hele landet ny- eller genvælges til det fireårlige menighedsrådsvalg. Men de danske folkekirkemedlemmer står langt fra i kø til at stille op til det kommende menighedsrådsvalg. Den primære årsag er ikke mangel på tid, men snarere at danskerne ikke føler sig religiøse nok. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Kirkeministeriet blandt folkekirkens medlemmer. 

I undersøgelsen svarer 39 procent, at de ikke ser sig selv som tilstrækkeligt religiøse til at udfylde et sæde i det lokale menighedsråd, og det mener kirkeminister Bertel Haarder vidner om en ærgerlig afstand mellem menighed og kirke:

”Man kan dårligt være »for lidt religiøs« til at sidde i et menighedsråd. SF’eren Poul Dam sagde engang meget rigtigt: »Folkekirken er ikke kun for den stærke tro – den er også for den lille mand med den lille tro«. Man kan da sagtens stille op til menighedsrådet, selv om man måske kun kommer i kirke til jul,” siger Bertel Haarder. 

Videns-tro er typisk dansk

I undersøgelsen svarer kun 17 procent, at de kunne finde på at stille op til et menighedsråd. Religionssociolog Peter Lüchau mener, at begrundelsen for, at danskerne ikke føler sig kristne nok til at sidde i menighedsrådet, er et udtryk for en videns-tilgang til tro, som er typisk dansk.

”Generelt er der stor opbakning til folkekirken i befolkningen, og langt de fleste af folkekirkens medlemmer ser sig selv som kristne. Alligevel er der en oplevelse af, at man ikke er kvalificeret til det frivillige arbejde i kirken. Det kan hænge sammen med, at vi i Danmark ofte har en tilgang til tro, som noget man skal vide en masse om, selvom det måske i højere grad bare handler om at være kristen,” siger Peter Lüchau. 

Du bestemmer, hvad din kirke kan

I forbindelse med menighedsrådsvalget til november har Kirkeministeriet iværksat en kampagne, som skal sætte fokus på, hvad det vil sige at sidde i et menighedsråd, og hvor meget indflydelse man som menighedsrådsmedlem kan få på kirkeaktiviteterne. Og noget tyder på, at den kampagne er tiltrængt. I undersøgelsen fra Analyse Danmark svarer 43 procent af folkekirkens medlemmer nemlig, at de ikke ved, hvad et menighedsråd laver. 

Ifølge kirkeministeren er det manglende kendskab til menighedsrådets arbejdsopgaver et vigtigt emne, som den nye kampagne skal sætte fokus på:

”Derfor er »Du bestemmer, hvad din kirke kan« et godt slogan for den nye kampagne, for det er så rigtigt, som det er sagt: Det er hverken ministerium, provst eller biskop, der har størst indflydelse på, hvad der skal ske i den lokale kirke. Det er derimod menighedsrådet i samarbejde med præsten,” siger Bertel Haarder.

I forbindelse med kampagnen lancerer Kirkeministeriet blandt andet Facebooksiden ”Menighedsrådsvalg 2016” og hjemmeside, hvor man har mulighed for at designe sin helt egen kirke og drømme om, hvad ens kirke skal have på programmet. 

Der findes i alt 1756 menighedsråd i Danmark, som hver består af mindst fem valgte medlemmer samt sognets præster.

Nyhedsarkiv

11/12 2017

En artikel i dagspressen anfører, at der skulle være opstået uklarhed om kirkernes ejerforhold. Baggrunden er, at landets menighedsrådsmedlemmer skal...

Læs mere
07/12 2017

Et 168 år gammelt løfte om trossamfundene uden for folkekirken blev indfriet i dag. Det skete, da et meget bredt flertal bestående af regeringen,...

Læs mere
12/09 2017

Styrket brugerinvolvering, inddragelse i beslutninger om nye it-projekter og mere gennemsigtig økonomi for it-aktiviteter – det bliver...

Læs mere
31/08 2017

Graver, kirketjener, præst, sekretær eller kirke-og kulturmedarbejder? Om man er akademiker, musiker eller har dygtige hænder, er der job at finde i...

Læs mere
28/08 2017

Med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II , statsminister Lars Løkke Rasmussen og kirkeminister Mette Bock vil der tirsdag den 29....

Læs mere
11/08 2017

I marts 2017 blev Trossamfundsudvalgets betænkning 1564/2017 om en samlet lovregulering om andre trossamfundend folkekirken offentliggjort og sendt i...

Læs mere