Kirken og skolen finder hinanden på næsten alle skoler

Siden skoleloven i 1975 formelt adskilte folkeskole og folkekirke, har det været slut med bøn og salmesang i klasselokalerne. Og så alligevel ikke helt – for nu viser en ny rapport fra Folkekirkens Uddannelses-og Videncenter, at folkekirke og folkeskole på 80 procent af landets skoler arbejder tæt sammen.

Det sker, når undervisere fra Folkekirkens Skoletjeneste i samarbejde med skolens lærere hjælper med undervisningen i kristendom. I dag foregår det bare på en måde, hvor forkyndelse er fjernet helt fra undervisningen, og hvor man f.eks. går til Fadervor med en almindelig tekst-analyse eller til salmesang som et stykke poetisk musikhistorie i stedet for som en lovsang til afsyngelse i kirken.

Det er lektorerne Irene Larsen og Peter Green Sørensen fra professionshøjskolen Metropols Institut for Skole og Læring, der for Folkekirkens Uddannelses-og Videncenter med rapporten ”Selv om man tror på noget andet, kan man godt være et sødt menneske” har undersøgt, hvad folkeskole og folkekirke hver især får ud af samarbejdet.

- Vi har i en rundspørge kunnet konstatere, at det med at blande forkyndelse ind i undervisningen ikke er et problem – hverken hvis man spørger lærerne på folkeskolerne, underviserne fra skoletjenesterne, børnene eller i det hele taget aktører rundt om og i skolen, siger Peter Green Sørensen.

Den første folkekirkelige skoletjeneste blev oprettet i 1992, og i alt findes der i dag 40 af dem spredt ud over hele landet. De samarbejder ofte på tværs af kommune-og stiftsgrænser, og deres undervisere har typisk en baggrund som teologer eller lærere.

Kirkeminister Bertel Haarder er meget tilfreds med undersøgelsens resultat:

- Det ville være meget fint, hvis alle skoler kom med. På tyve procent af landets skoler har man endnu ikke samarbejde med Folkekirkens Skoletjeneste, men det kan jeg kun opfordre til, at menighedsråd, provstier og stifter nu tilbyder dem, siger Bertel Haarder.

Flere oplysninger:

Leder af Viden og Udvikling, Folkekirkens Uddannelses-og Videncenter, Birgitte Graakjær Hjort, tlf. 24644737

Lektor Peter Green Sørensen, professionshøjskolen Metropol, tlf. 72487269

Se "Selv om man tror på noget andet, kan man godt være et sødt menneske" her.

 

 

Nyhedsarkiv

21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere
15/02 2018

Kirkeministeriet har i dag udsendt cirkulære om ringning med kirkeklokkerne i anledning af Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.

Læs mere
09/02 2018

Ny undersøgelse viser, at der nu er større forskel på, hvordan konfirmationsforberedelsen passes ind i elevernes skoleskema, end inden...

Læs mere
09/01 2018

Et helt nyt lønsystem til menighedsrådenes ansatte – det nye FLØS – er taget i brug.

 

Det betyder, at der nu åbnet for, at menighedsrådenes...

Læs mere
21/12 2017

På ti år er der kommet 55 flere moskeer og muslimske bedesteder i Danmark end for ti år siden. Der findes nu 170 moskeer i Danmark mod 115 i 2006....

Læs mere
20/12 2017

Et lavere dørtrin for unge til kirken, en dåbskampagne og kirken som en af civilsamfundets medborgeraktører.

Det er nogle af hovedoverskrifterne bag...

Læs mere