Kirken og skolen finder hinanden på næsten alle skoler

Siden skoleloven i 1975 formelt adskilte folkeskole og folkekirke, har det været slut med bøn og salmesang i klasselokalerne. Og så alligevel ikke helt – for nu viser en ny rapport fra Folkekirkens Uddannelses-og Videncenter, at folkekirke og folkeskole på 80 procent af landets skoler arbejder tæt sammen.

Det sker, når undervisere fra Folkekirkens Skoletjeneste i samarbejde med skolens lærere hjælper med undervisningen i kristendom. I dag foregår det bare på en måde, hvor forkyndelse er fjernet helt fra undervisningen, og hvor man f.eks. går til Fadervor med en almindelig tekst-analyse eller til salmesang som et stykke poetisk musikhistorie i stedet for som en lovsang til afsyngelse i kirken.

Det er lektorerne Irene Larsen og Peter Green Sørensen fra professionshøjskolen Metropols Institut for Skole og Læring, der for Folkekirkens Uddannelses-og Videncenter med rapporten ”Selv om man tror på noget andet, kan man godt være et sødt menneske” har undersøgt, hvad folkeskole og folkekirke hver især får ud af samarbejdet.

- Vi har i en rundspørge kunnet konstatere, at det med at blande forkyndelse ind i undervisningen ikke er et problem – hverken hvis man spørger lærerne på folkeskolerne, underviserne fra skoletjenesterne, børnene eller i det hele taget aktører rundt om og i skolen, siger Peter Green Sørensen.

Den første folkekirkelige skoletjeneste blev oprettet i 1992, og i alt findes der i dag 40 af dem spredt ud over hele landet. De samarbejder ofte på tværs af kommune-og stiftsgrænser, og deres undervisere har typisk en baggrund som teologer eller lærere.

Kirkeminister Bertel Haarder er meget tilfreds med undersøgelsens resultat:

- Det ville være meget fint, hvis alle skoler kom med. På tyve procent af landets skoler har man endnu ikke samarbejde med Folkekirkens Skoletjeneste, men det kan jeg kun opfordre til, at menighedsråd, provstier og stifter nu tilbyder dem, siger Bertel Haarder.

Flere oplysninger:

Leder af Viden og Udvikling, Folkekirkens Uddannelses-og Videncenter, Birgitte Graakjær Hjort, tlf. 24644737

Lektor Peter Green Sørensen, professionshøjskolen Metropol, tlf. 72487269

Se "Selv om man tror på noget andet, kan man godt være et sødt menneske" her.

 

 

Nyhedsarkiv

10/09 2018

Andre akademikere end teologer skal kunne søge ansættelse som præst, hvis de gennemfører en teologisk efteruddannelse. Efteruddannelsen med en...

Læs mere
09/08 2018

Unge i aldersgruppen 16-25 år er i særligt fokus for projekter støttet af Den Folkekirkelige Udviklingsfond i 2019.

Fonden støtter ideer, der er...

Læs mere
18/07 2018

Ny kirkekunst af John Körner til Horslunde kirke på Lolland, istandsættelse af tre malerier fra 1908-09 af Frans Schwartz i Elisakirken på Vesterbro i...

Læs mere
16/04 2018

Kirkeminister Mette Bock har nu udpeget de fire medlemmer, der skal sidde i Det rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund for de kommende fire år.

Udv...

Læs mere
09/04 2018

2017 var et år i Reformationens tegn – et år, hvor det i stor stil blev markeret, at det var 500 år siden, Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser...

Læs mere
21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere