Menighedsråd på den lette måde

Kirkeminister Bertel Haarder er nu klar med første synlige resultater af kampagnen mod unødigt administrativt bøvl i det lokale kirkearbejde.

Mange menighedsråd har klaget over, at økonomi, regler og administration tager for meget af deres tid. Nu er de mest håndgribelige og enkle råd til en nemmere hverdag kogt ind til en pjece, som udsendes til alle landets 2.170 sogne.

- Jeg er glad, hver gang hverdagen kan lettes for de 12.500 mennesker, som bruger en god del af deres fritid på at sidde i menighedsrådet. De er folkekirkens rygrad, og vi skylder ikke at overbebyrde dem med mere bøvl og besvær end højst nødvendigt, siger Bertel Haarder.

Pjecen er et sammenkog af de meget forskellige vilkår for menighedsrådsarbejdet, den store undersøgelse ”Menighedsråd på jeres måde” sidste år afdækkede er virkeligheden for de tusindvis af folkevalgte. Undersøgelsens hovedkonklusion var, at der nærmest ikke findes to menighedsråd, som har organiseret arbejde og opgaveløsning på identiske måder.

Der er heller ikke en linje i, om det er de store menighedsråd med op til 15 medlemmer eller de små med ned til fem, der synes, arbejdet er overskueligt og til at organisere på en god måde.

- Det er meget vigtigt, at de enkelte menighedsråd kan bruge energien på lige præcis det, de brænder for. Jeg ser det som min vigtigste opgave at sørge for, at vi har de bedste rammer for det, siger Bertel Haarder.

Den nye pjece vil nu blive udsendt til alle landets menighedsråd, og det er ministerens håb, at den vil blive brugt til at finde konkrete svar.

- I frivillige foreninger med 12.500 valgte medlemmer er det jo ikke nødvendigvis nye, smarte metoder eller arbejdsgange, man skal opfinde. Det kan ofte handle om enkle svar, man bare ikke lige selv havde tænkt på, men som andre har haft gavn af, siger Bertel Haarder.

 Link til pjecen i PDF.

 

 

Nyhedsarkiv

21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere
15/02 2018

Kirkeministeriet har i dag udsendt cirkulære om ringning med kirkeklokkerne i anledning af Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.

Læs mere
09/02 2018

Ny undersøgelse viser, at der nu er større forskel på, hvordan konfirmationsforberedelsen passes ind i elevernes skoleskema, end inden...

Læs mere
09/01 2018

Et helt nyt lønsystem til menighedsrådenes ansatte – det nye FLØS – er taget i brug.

 

Det betyder, at der nu åbnet for, at menighedsrådenes...

Læs mere
21/12 2017

På ti år er der kommet 55 flere moskeer og muslimske bedesteder i Danmark end for ti år siden. Der findes nu 170 moskeer i Danmark mod 115 i 2006....

Læs mere
20/12 2017

Et lavere dørtrin for unge til kirken, en dåbskampagne og kirken som en af civilsamfundets medborgeraktører.

Det er nogle af hovedoverskrifterne bag...

Læs mere