Menighedsråd på den lette måde

Kirkeminister Bertel Haarder er nu klar med første synlige resultater af kampagnen mod unødigt administrativt bøvl i det lokale kirkearbejde.

Mange menighedsråd har klaget over, at økonomi, regler og administration tager for meget af deres tid. Nu er de mest håndgribelige og enkle råd til en nemmere hverdag kogt ind til en pjece, som udsendes til alle landets 2.170 sogne.

- Jeg er glad, hver gang hverdagen kan lettes for de 12.500 mennesker, som bruger en god del af deres fritid på at sidde i menighedsrådet. De er folkekirkens rygrad, og vi skylder ikke at overbebyrde dem med mere bøvl og besvær end højst nødvendigt, siger Bertel Haarder.

Pjecen er et sammenkog af de meget forskellige vilkår for menighedsrådsarbejdet, den store undersøgelse ”Menighedsråd på jeres måde” sidste år afdækkede er virkeligheden for de tusindvis af folkevalgte. Undersøgelsens hovedkonklusion var, at der nærmest ikke findes to menighedsråd, som har organiseret arbejde og opgaveløsning på identiske måder.

Der er heller ikke en linje i, om det er de store menighedsråd med op til 15 medlemmer eller de små med ned til fem, der synes, arbejdet er overskueligt og til at organisere på en god måde.

- Det er meget vigtigt, at de enkelte menighedsråd kan bruge energien på lige præcis det, de brænder for. Jeg ser det som min vigtigste opgave at sørge for, at vi har de bedste rammer for det, siger Bertel Haarder.

Den nye pjece vil nu blive udsendt til alle landets menighedsråd, og det er ministerens håb, at den vil blive brugt til at finde konkrete svar.

- I frivillige foreninger med 12.500 valgte medlemmer er det jo ikke nødvendigvis nye, smarte metoder eller arbejdsgange, man skal opfinde. Det kan ofte handle om enkle svar, man bare ikke lige selv havde tænkt på, men som andre har haft gavn af, siger Bertel Haarder.

 Link til pjecen i PDF.

 

 

Nyhedsarkiv

21/11 2018
01/11 2018

Folkekirkens tre kirkemusikskoler går en sikrere fremtid i møde med en ekstrabevilling på ca. 2,4 millioner kroner i 2019 – stigende til 7 millioner...

Læs mere
05/10 2018

Der bliver ikke afstemningsvalg i år for de menighedsråd, som ved valget i 2016 blev valgt for en to-årig funktionsperiode.

Det drejer sig om 150...

Læs mere
01/10 2018

Land og by, indendørs- og udendørs, akademikere, folkeskolelærere og ufaglærte – folkekirken beskæftiger ca. 12.000 medarbejdere i vidt forskellige...

Læs mere
27/09 2018

Når der i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag den 2. oktober afholdes åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, bliver det med...

Læs mere
10/09 2018

Andre akademikere end teologer skal kunne søge ansættelse som præst, hvis de gennemfører en teologisk efteruddannelse. Efteruddannelsen med en...

Læs mere