Mere synlighed om kirkens penge

Det bliver meget nemmere at skaffe sig indblik ind, hvad folkekirken lokalt bruger pengene til. For første gang er der fra og med udgangen af januar 2016 fuld adgang til at se samtlige ca. 1.750 menighedsråds budgetter og regnskaber via nettet.

Regnskaberne har man hidtil også haft adgang til, men det er nyt, at budgetterne også er umiddelbart tilgængelige digitalt.

Den nemmeste adgang til tallene er via sogn.dk, hvor både budget-og regnskabstal vil være tilgængelige.

Folkekirkens lokale økonomi udgør samlet set knapt 80 procent af hele folkekirkens økonomi. I 2014 udgjorde beløbet samlet ca. 6,24 milliarder kroner, og ifølge menighedsrådsloven kan det enkelte menighedsråds andel af dette beløb bruges til f.eks. de lokale kirkebygninger, kirkegårdens drift, løn til personalet og fremme af det kirkelige liv lokalt i sognet.

Kirkeminister Bertel Haarder ser den nemme adgang til oplysninger om den lokale kirkeøkonomi som et naturligt skridt. Og det kan måske også få en betydning i forhold til det kommende menighedsrådsvalg.

- Der er mange myter og fordomme rundt omkring om, hvad kirken egentlig bruger pengene til. Nu er det nemt for enhver at gå ind og skaffe sig syn for sagen. Og det medvirker jo også til, at flere får viden om, hvad et menighedsråd egentlig beskæftiger sig med, siger han.

Nyhedsarkiv

10/09 2018

Andre akademikere end teologer skal kunne søge ansættelse som præst, hvis de gennemfører en teologisk efteruddannelse. Efteruddannelsen med en...

Læs mere
09/08 2018

Unge i aldersgruppen 16-25 år er i særligt fokus for projekter støttet af Den Folkekirkelige Udviklingsfond i 2019.

Fonden støtter ideer, der er...

Læs mere
18/07 2018

Ny kirkekunst af John Körner til Horslunde kirke på Lolland, istandsættelse af tre malerier fra 1908-09 af Frans Schwartz i Elisakirken på Vesterbro i...

Læs mere
16/04 2018

Kirkeminister Mette Bock har nu udpeget de fire medlemmer, der skal sidde i Det rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund for de kommende fire år.

Udv...

Læs mere
09/04 2018

2017 var et år i Reformationens tegn – et år, hvor det i stor stil blev markeret, at det var 500 år siden, Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser...

Læs mere
21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere