Nyt mindesmærke på vej i Mindelunden

2100 danske søfolk omkom under den 2. verdenskrig som aktive i enten handelsflåden eller i allieret tjeneste.

Frihedskampens Mindefond har med regeringens støtte ønsket at hædre de døde med et nyt mindesmærke opført i Mindelunden i Ryvangen nord for København.

Og i en konkurrence blandt 83 forslagsstillere blev Per Arnoldi med sit forslag ”Sortladne Hav” i dag indstillet som vinder af førsteprisen.

Frihedskampens Mindefond vil nu arbejde videre med at søge finansiering, så Per Arnoldis forslag om en monumental, sort stenblok, der hugget i relief gengiver havets urolige overflade, kan opføres.

Foran relieffladen er tanken, at der skal anbringes et periskopsigte i stål.

Placeringen er tænkt at skulle være i nærheden af Axel Poulsens gravmonument, og tanken er, at det skal falde ind i det eksisterende anlægs helhed uden at ændre i dets karakter.

Der kommer ikke navne på samtlige 2100 søfolk på stenen men derimod en tekst, der repræsenterer samtlige de omkomne.

Dimensionerne på stenen er 300cm x 300 cm x 60 cm.

Dommerkomiteen valgte ”Sortladne hav”, fordi det i sit udtryk på en gang rummer enkelhed, dramatik og alvor. Ved tilføjelsen af periskopsigtet understreges faren og døden.

I kriterierne for udvælgelsen lagde komiteen desuden vægt på, at ”Sortladne Hav” skønnes at kunne opføres inden for den budgetterede ramme på tre millioner kroner, at det tilgodeser den arkitektoniske helhed i Ryvangen, samt at det kræver minimal vedligeholdelse.

Med førstepræmien følger en belønning på 80.000 kroner.

Læs mere om konkurrencen og det vindende forslag via dette link.

Mindelunden drives og administreres af Kirkeministeriet.

Nyhedsarkiv

21/11 2018
01/11 2018

Folkekirkens tre kirkemusikskoler går en sikrere fremtid i møde med en ekstrabevilling på ca. 2,4 millioner kroner i 2019 – stigende til 7 millioner...

Læs mere
05/10 2018

Der bliver ikke afstemningsvalg i år for de menighedsråd, som ved valget i 2016 blev valgt for en to-årig funktionsperiode.

Det drejer sig om 150...

Læs mere
01/10 2018

Land og by, indendørs- og udendørs, akademikere, folkeskolelærere og ufaglærte – folkekirken beskæftiger ca. 12.000 medarbejdere i vidt forskellige...

Læs mere
27/09 2018

Når der i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag den 2. oktober afholdes åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, bliver det med...

Læs mere
10/09 2018

Andre akademikere end teologer skal kunne søge ansættelse som præst, hvis de gennemfører en teologisk efteruddannelse. Efteruddannelsen med en...

Læs mere