Nyt mindesmærke på vej i Mindelunden

2100 danske søfolk omkom under den 2. verdenskrig som aktive i enten handelsflåden eller i allieret tjeneste.

Frihedskampens Mindefond har med regeringens støtte ønsket at hædre de døde med et nyt mindesmærke opført i Mindelunden i Ryvangen nord for København.

Og i en konkurrence blandt 83 forslagsstillere blev Per Arnoldi med sit forslag ”Sortladne Hav” i dag indstillet som vinder af førsteprisen.

Frihedskampens Mindefond vil nu arbejde videre med at søge finansiering, så Per Arnoldis forslag om en monumental, sort stenblok, der hugget i relief gengiver havets urolige overflade, kan opføres.

Foran relieffladen er tanken, at der skal anbringes et periskopsigte i stål.

Placeringen er tænkt at skulle være i nærheden af Axel Poulsens gravmonument, og tanken er, at det skal falde ind i det eksisterende anlægs helhed uden at ændre i dets karakter.

Der kommer ikke navne på samtlige 2100 søfolk på stenen men derimod en tekst, der repræsenterer samtlige de omkomne.

Dimensionerne på stenen er 300cm x 300 cm x 60 cm.

Dommerkomiteen valgte ”Sortladne hav”, fordi det i sit udtryk på en gang rummer enkelhed, dramatik og alvor. Ved tilføjelsen af periskopsigtet understreges faren og døden.

I kriterierne for udvælgelsen lagde komiteen desuden vægt på, at ”Sortladne Hav” skønnes at kunne opføres inden for den budgetterede ramme på tre millioner kroner, at det tilgodeser den arkitektoniske helhed i Ryvangen, samt at det kræver minimal vedligeholdelse.

Med førstepræmien følger en belønning på 80.000 kroner.

Læs mere om konkurrencen og det vindende forslag via dette link.

Mindelunden drives og administreres af Kirkeministeriet.

Nyhedsarkiv

21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere
15/02 2018

Kirkeministeriet har i dag udsendt cirkulære om ringning med kirkeklokkerne i anledning af Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.

Læs mere
09/02 2018

Ny undersøgelse viser, at der nu er større forskel på, hvordan konfirmationsforberedelsen passes ind i elevernes skoleskema, end inden...

Læs mere
09/01 2018

Et helt nyt lønsystem til menighedsrådenes ansatte – det nye FLØS – er taget i brug.

 

Det betyder, at der nu åbnet for, at menighedsrådenes...

Læs mere
21/12 2017

På ti år er der kommet 55 flere moskeer og muslimske bedesteder i Danmark end for ti år siden. Der findes nu 170 moskeer i Danmark mod 115 i 2006....

Læs mere
20/12 2017

Et lavere dørtrin for unge til kirken, en dåbskampagne og kirken som en af civilsamfundets medborgeraktører.

Det er nogle af hovedoverskrifterne bag...

Læs mere