Nyt mindesmærke på vej i Mindelunden

2100 danske søfolk omkom under den 2. verdenskrig som aktive i enten handelsflåden eller i allieret tjeneste.

Frihedskampens Mindefond har med regeringens støtte ønsket at hædre de døde med et nyt mindesmærke opført i Mindelunden i Ryvangen nord for København.

Og i en konkurrence blandt 83 forslagsstillere blev Per Arnoldi med sit forslag ”Sortladne Hav” i dag indstillet som vinder af førsteprisen.

Frihedskampens Mindefond vil nu arbejde videre med at søge finansiering, så Per Arnoldis forslag om en monumental, sort stenblok, der hugget i relief gengiver havets urolige overflade, kan opføres.

Foran relieffladen er tanken, at der skal anbringes et periskopsigte i stål.

Placeringen er tænkt at skulle være i nærheden af Axel Poulsens gravmonument, og tanken er, at det skal falde ind i det eksisterende anlægs helhed uden at ændre i dets karakter.

Der kommer ikke navne på samtlige 2100 søfolk på stenen men derimod en tekst, der repræsenterer samtlige de omkomne.

Dimensionerne på stenen er 300cm x 300 cm x 60 cm.

Dommerkomiteen valgte ”Sortladne hav”, fordi det i sit udtryk på en gang rummer enkelhed, dramatik og alvor. Ved tilføjelsen af periskopsigtet understreges faren og døden.

I kriterierne for udvælgelsen lagde komiteen desuden vægt på, at ”Sortladne Hav” skønnes at kunne opføres inden for den budgetterede ramme på tre millioner kroner, at det tilgodeser den arkitektoniske helhed i Ryvangen, samt at det kræver minimal vedligeholdelse.

Med førstepræmien følger en belønning på 80.000 kroner.

Læs mere om konkurrencen og det vindende forslag via dette link.

Mindelunden drives og administreres af Kirkeministeriet.

Nyhedsarkiv

10/09 2018

Andre akademikere end teologer skal kunne søge ansættelse som præst, hvis de gennemfører en teologisk efteruddannelse. Efteruddannelsen med en...

Læs mere
09/08 2018

Unge i aldersgruppen 16-25 år er i særligt fokus for projekter støttet af Den Folkekirkelige Udviklingsfond i 2019.

Fonden støtter ideer, der er...

Læs mere
18/07 2018

Ny kirkekunst af John Körner til Horslunde kirke på Lolland, istandsættelse af tre malerier fra 1908-09 af Frans Schwartz i Elisakirken på Vesterbro i...

Læs mere
16/04 2018

Kirkeminister Mette Bock har nu udpeget de fire medlemmer, der skal sidde i Det rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund for de kommende fire år.

Udv...

Læs mere
09/04 2018

2017 var et år i Reformationens tegn – et år, hvor det i stor stil blev markeret, at det var 500 år siden, Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser...

Læs mere
21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere