Nyt monument afsløres og indvies i Mindelunden

Med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II , statsminister Lars Løkke Rasmussen og kirkeminister Mette Bock vil der tirsdag den 29. august 2017 blive afsløret et nyt monument i Mindelunden i Ryparken.

Der er tale om billedkunstneren Per Arnoldis ”Sortladne Hav” – et mindesmærke for de danske søfolk, som under den 2. verdenskrig traf et aktivt valg om at gå i allieret tjeneste, da store dele af handelsflåden blev afskåret fra Danmark ved den tyske besættelse den 9. april 1940.

Mindesmærket er udhugget af en sort stenblok med målene 300x300x60 cm.

Det er hugget i relief og gengiver havets evigt urolige overflade. Foran reliefpladen er anbragt et periskopsigte udført i stål. En tekstlinje er ligeledes udført i stål og anbragt svævende ud fra reliefoverfladen.

Baggrunden for mindesmærket er, at regeringen på opfordring af Frihedskampens Venner efter 70-året for befrielsen i 2015 besluttede, at de omkomne søfolk i lighed med modstandsbevægelsen og de omkomne i KZ-lejrene også burde have deres eget, officielle mindesmærke i Mindelunden.

I alt indkom der 83 forslag til en åben konkurrence om mindesmærkets udformning, og alle forslag blev bedømt på deres kunstneriske kvalitet, holdbarhed, patinering og økonomi.

”Sortladne Hav” er med et budget på tre millioner kroner fondsfinansieret, og det er placeret ved det store gravfelt i Mindelunden.

Afsløringen og indvielsen begynder tirsdag den 29. august – årsdagen for opstanden mod den tyske besættelse i 1943 – kl. 14.

Nyhedsarkiv

16/04 2018

Kirkeminister Mette Bock har nu udpeget de fire medlemmer, der skal sidde i Det rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund for de kommende fire år.

Udv...

Læs mere
09/04 2018

2017 var et år i Reformationens tegn – et år, hvor det i stor stil blev markeret, at det var 500 år siden, Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser...

Læs mere
21/02 2018

Tre ud af fire danskere er fortsat medlemmer af folkekirken. Men der er flere, der forlader folkekirken ved udmelding eller dødsfald, end der er nye,...

Læs mere
15/02 2018

Kirkeministeriet har i dag udsendt cirkulære om ringning med kirkeklokkerne i anledning af Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.

Læs mere
09/02 2018

Ny undersøgelse viser, at der nu er større forskel på, hvordan konfirmationsforberedelsen passes ind i elevernes skoleskema, end inden...

Læs mere
09/01 2018

Et helt nyt lønsystem til menighedsrådenes ansatte – det nye FLØS – er taget i brug.

 

Det betyder, at der nu åbnet for, at menighedsrådenes...

Læs mere