Flere moskeer i Danmark - og de benyttes af flere

På ti år er der kommet 55 flere moskeer og muslimske bedesteder i Danmark end for ti år siden. Der findes nu 170 moskeer i Danmark mod 115 i 2006. Stigningen på omtrent 50 procent svarer til stigningen i antallet af muslimer i Danmark.

Det kan man læse i den nye kortlægning ”Moskeer i Danmark”, som professor mso i religionssociologi, Lene Kühle fra Aarhus Universitet har gennemført i samarbejde med videnskabelig assistent, cand.mag. Malik Larsen.

Den nye kortlægning er et element i aftalen om religiøse forkyndere af 31. maj 2016 mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det konservative Folkeparti. Parterne var enige om, at der var behov for en opdatering af en lignende kortlægning i 2006.

Kirkeminister Mette Bock har set frem til den nye kortlægning:

”Det er bedre at diskutere på et oplyst end et uoplyst grundlag, og med denne kortlægning kommer der fakta på bordet. Det har været efterspurgt af mange, og jeg er glad for, at rapporten nu er færdig”, siger Mette Bock.

Kortlægningen bygger på en analyse af næsten alle moskeer i Danmark, hvoraf forskerne har gennemført interviews med en stor andel. Man kan i kortlægningen læse, at moskeerne benyttes mere i dag, hvor 7-9 procent af danske muslimer anslås at deltage i fredagsbønnen. For ti år siden deltog 5-7 procent i fredagsbønnen og endnu færre i de daglige bønner.

Kortlægningen viser også, at dansk i dag anvendes mere i moskeerne end for 10 år siden. I 2006 blev der kun prædiket på imamens modersmål i 9 ud af 10 moskeer. I 3 ud af 10 moskeer prædikes der jævnligt helt eller delvist på dansk. I andre 3 ud af 10 resumeres prædikenen efterfølgende på dansk.

Forskerne vurderer, at moskeerne helt overvejende finansieres af medlemsbidrag. To moskeer har dog fået betydelig udenlandsk støtte til moskebyggeri. Omtrent en tredjedel af moskeernes imamer har ophold i Danmark som forkyndere.

I to tredjedele af moskeerne deltager kvinder regelmæssigt i bønner. Omkring 20% af moskeerne har kvinder i deres hovedbestyrelser.

Link til kortlægningen her. 

Nyhedsarkiv

22/09 2023

Ministeren For landdistrikter Louise Schack Elholm er med til fejringen, når den midtjyske landsby Sparkær lørdag den 23. september modtager prisen…

21/09 2023

Når folketinget åbner den 3. oktober, sker det traditionelt med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke klokken 10.00, hvor ministre,…

18/09 2023

Kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde Louise Schack Elholm rejser den 18.-21. september 2023 til Grønland.

14/09 2023

En bred kreds af folketingets partier er enige om at muliggøre en tilpasning af det nationale testcenter for store vindmøller ved Høvsøre. Det skal…

01/09 2023

Nu har du mulighed for at nominere de kandidater til Landdistriktsprisen, som du synes lægger et stort arbejde i at skabe positiv udvikling i dit…

30/08 2023

I dag åbner minister for landdistrikter, Louise Schack Elholm, for anden ansøgningsrunde til Landdistriktspuljen 2023.