Ministeroverdragelse i Kirkeministeriet

 

Efter en lidt over to år som minister meddelte Joy Mogensen i weekenden sin afgang som kirkeminister. Mandag blev posten overtaget af Ane Halsboe-Jørgensen, som kommer fra posten som uddannelses- og forskningsminister.

Ligesom Joy Mogensen bliver Ane Halsboe-Jørgensen både kirkeminister og kulturminister.

I sin tale ved ministeroverdragelsen den 20. august 2021 benyttede Joy Mogensen lejligheden til at takke både folkekirken og andre trossamfund for deres måde at indrette sig på under corona-pandemien:

- I har alle sammen udvist en kæmpe opfindsomhed til at række ud til de mennesker, som I er der for. Uanset om I er en lille menighed på bare 10-20 mennesker, der samles, eller om det er store forsamlinger, så har I virkelig brændt for at få fat i mennesker, så de ikke gik til grunde i den håbløshed, der ellers kunne true.

Og så benyttede Joy Mogensen lejligheden til at glæde sig over, at hendes efterfølger også er engageret i at videreføre arbejdet med den grønne dagsorden i folkekirken:

- Den ved jeg, at du, Ane, jo også kender rigtig meget til. For du kommer fra et ministerium, der netop skal finde alle løsningerne, og her træder du altså ind i et ministerium, som i den grad har brug for den innovation. At få balanceret alt det historiske, alt det liturgiske, alt det teologiske med helt konkrete løsninger – det har du en folkekirke, der står samlet bag.

Ane Halsboe-Jørgensen benyttede i sin tale lejligheden til at takke Joy Mogensen for hendes indsats i en særligt vanskelig tid:

- Det har været en tid, hvor det, som kirken favner, for mange af os har virket ekstra vedkommende. Når det hele blæser, finder mennesker ind til det nære, det inderlige, håbet og troen. Jeg har stor respekt for dit kæmpe arbejde med at sørge for, at uanset hvor man tror, så har du gjort mest muligt for at sikre, at det faktisk var muligt.

De to ministre udvekslede traditionen tro også gaver. Joy Mogensen gav Ane Halsboe-Jørgensen et oliventræ, mens den nye kirkeminister forærede Joy Mogensen ”Min første salmebog” til børn.