I løbet af efteråret 2016 skal der vælges nye menighedsråd i folkekirken i hele landet. Den officielle valgdag er tirsdag den 8. november 2016.
Normalt sidder et menighedsråd i en periode på fire år. Ved sidste menighedsrådsvalg i 2012 var der mulighed for, at menighedsråd kunne deltage i forsøg med en 2-årig funktionsperiode. I alt 122 menighedsråd deltog i forsøget med 2 årig funktionsperiode, og disse menighedsråd havde derfor nyvalg i 2014.
I 2016 er det igen muligt at have en to-årig funktionsperiode. Menighedsrådene skal i givet fald søge om Kirkeministeriets godkendelse af en forkortet funktionsperiode.
Kirkeminister Bertel Haarder og Landsforeningen af Menighedsråd har sammen opfordret til, at menighedsrådene ved det kommende valg afholder et offentligt orienterings- og opstillingsmøde på den samme dag, nemlig tirsdag den 13. september 2016. Det forventes, at langt de fleste menighedsråd vil følge denne opfordring.
Ministeriet har sammen med landsforeningen udarbejdet en vejledning om mødets afvikling. Vejledningen kan ses her: Vejledning om struktur og offentligt opstillingsmøde i forbindelse med menighedsrådsvalget 2016.
Der er valg til menighedsrådet hvert 4. år. Et menighedsråd kan have mellem 5 og 15 medlemmer. Det er antallet af folkekirkemedlemmer i sognet, der afgør, hvor mange medlemmer menighedsrådet skal have. Antallet udgør fem for de første tusinde folkekirkemedlemmer og yderligere ét medlem for hvert påbegyndt tusinde - dog maksimalt 15.
Hvis menighedsrådet er fælles for flere sogne, består rådet højst af summen af det antal valgte medlemmer, som de deltagende menighedsråd enkeltvis er berettiget til. Rådet skal mindst bestå af det antal valgte medlemmer, som det samlede antal folkekirkemedlemmer i de deltagende sogne ville berettige til. Det er menighedsrådet, der inden for disse rammer fastsætter antallet af valgte medlemmer.
I august måned skal valgbestyrelsen sørge for, at antallet af medlemmer, der skal vælges i det enkelte sogn, bliver indtastet i Kandidatsystemet.
For at have valgret til menighedsrådet skal du opfylde følgende betingelser:
For at være valgbar til menighedsrådet er det ud over betingelserne om valgret desuden et krav, at du:
Du kan ikke være stiller for listen samtidig med, at du er kandidat på samme liste (men du må gerne være stiller på én liste, samtidig med at du er kandidat på en anden liste).
Du har som hovedregel valgret og valgbarhed i det sogn, hvor du bor. Der gælder særlige regler i følgende tilfælde:
Menighedsrådet skal senest 8 uger før valgdagen afholde et orienteringsmøde.
Ved mødet redegør menighedsrådet for kommende opgaver i menighedsrådet og for reglerne for opstilling af kandidater.
Kirkeministeren har sammen med formanden for Landsforeningen af menighedsråd opfordret til at der i alle sogne afholdes et kombineret orienterings- og opstillingsmøde den 13. september 2016. Ministeriet har sammen med landsforeningen udarbejdet en vejledning om, hvordan mødet kan afvikles. Vejledningen kan ses her: Vejleding om struktur og offentligt opstillingsmøde i forbindelse med menighedsrådsvalget 2016
Det er ikke en betingelse for at opstille som kandidat til menighedsrådet, at man har deltaget i opstillingsmødet.
Offentligt orienteringsmøde betyder, at alle, der ønsker at deltage i mødet, har ret til det. Indkaldelsen skal sikre, at offentligheden reelt får adgang til mødet. Det er derfor ikke nok at annoncere mødet fra prædikestolen. Det skal annonceres så bredt, at flest muligt bliver opmærksomme på, at mødet afholdes. Mødet kan fx annonceres i den lokale presse, i kirkebladet, ved opslag på kirkedøren/i våbenhuset eller på sognets hjemmeside. Der er også mulighed for at offentliggøre tidspunktet for orienterings- og opstillingsmødet på sogn.dk.
Hvis menighedsrådet ønsker, at opstillingsmødet afholdes i forlængelse af orienteringsmødet, bør dette også annonceres.
Menighedsrådet skal vælge tre personer, som udgør en valgbestyrelse. Valgbestyrelsens overordnede opgave er at forberede, lede og indberette resultatet af menighedsrådsvalget.
Antallet af kandidater på en liste kan være fra en op til det dobbelte af det antal medlemmer, der skal vælges til menighedsrådet. Hver kandidatliste skal desuden være underskrevet af mindst 5 og højst 15 stillere. Stillerne er den samling af vælgere, der står bag kandidaterne. Stillerne sikrer, at der er et minimum af folkekirkemedlemmer, der på forhånd tilkendegiver deres støtte til listens kandidater.
I langt hovedparten af sognene afgøres menighedsrådsvalget tidligere end den officielle valgdag, fordi der er tale om aftalevalg. Afstemningsvalget aflyses i de sogne, hvor der kun indleveres en kandidatliste. Det skete ved valget i 2012 i ca. 95 procent af sognene.
Det er altså kun i de tilfælde, hvor der er flere opstillede lister, at der er afstemningsvalg.
Det er kun muligt at gennemføre valget med en fælles kandidatliste og uden at skulle til stemmeurnerne, hvis den fælles liste er den eneste, der bliver indleveret til valgbestyrelsen.
Hvis mindst en kandidat og fem stillere indleverer yderligere en liste, skal der afholdes afstemningsvalg.
Hvis der tilsammen på flere lister kun er det antal kandidater, der skal vælges, skal der også være afstemningsvalg. Hvis stillerne for de forskellige lister bliver opmærksomme på forholdet, før fristen for indlevering af kandidatlister udløber, kan man prøve at blive enige om at indlevere en fælles kandidatliste.
Hvis der er mere end én gyldig kandidatliste, afholdes der afstemningsvalg.
Ved afstemningsvalg skal kommunens folkeregister/borgerservice underrettes om, at der skal afholdes valg. Kommunen kan hjælpe valgbestyrelsen med forskellige opgaver i forbindelse med valget, bl.a. med modtagelse af brevstemmer og lån af stemmebokse.
Hvis du er kandidat, bliver du direkte underrettet om valget af valgbestyrelsen. Hvis du ikke er kandidat, vil oplysninger om, hvem der er valgt, samt det nye menighedsråds konstituering blive offentligt annonceret på sogn.dk.
Klager over valget skal indgives skriftligt til biskoppen senest ugedagen efter valget. Biskoppen indhenter herefter valgbestyrelsens erklæring. Biskoppens afgørelse kan både af valgbestyrelsen og af klageren indbringes for kirkeministeren. Dette skal ske senest 1 måned efter, at biskoppens afgørelse er meddelt klageren.
Valg til menighedsråd 2014
Valg til menighedsråd 2012
Valg til menighedsråd 2008